Εισφορα Αλληλεγγυης - Επιστροφή σε Συνταξιούχους Ένστολους.

 • 2 έως 5 έτη αναδρομικών στα χέρια σας
 • Λάβετε έως και 24.196€

 

Τακτοποιήστε την υπόθεσή σας
εύκολα και γρήγορα.

  Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε την εισφορα αλληλεγγυης αντισυνταγματική (αρ. απ. 504/2021) δημιουργώντας νέο κύμα αγωγών από τους συνταξιούχους. Σύμφωνα με τα δεδομένα της απόφασης, όσοι κατέθεσαν αγωγή από την πρώτη στιγμή θα ευνοηθούν λαμβάνοντας πίσω εξ ολοκλήρου την εισφορα αλληλεγγυης.

  Αντίθετα, όσοι αποφάσισαν να κινηθούν νομικά από το Φεβρουάριο του 2017 και έπειτα για την αξίωση των δεδουλευμένων τους, κινδυνεύουν να λάβουν πίσω μόνο τα δύο τελευταία έτη, ενώ σίγουρα δεν θα μπορέσουν να διεκδικήσουν έως 5 χρόνια.

  Η BCLA εξ αρχής τόνισε τη σημαντικότητα της διεκδίκησης για τους ενστόλους,

  καθώς όλα έδειχναν πως η νομοθεσία που επέβαλε την εισφορα αλληλεγγυης (ΕΑΣ) ήταν αντισυνταγματική εκ θεμελίων. Οι συνταξιούχοι που μας εμπιστεύτηκαν από την πρώτη στιγμή θα λάβουν έως και 5 έτη αναδρομικών.

  Πόσα χρήματα χάσατε από την ΕΑΣ…

  Η κράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης επιβλήθηκε σε κάθε ποσό μηνιαίας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ (κύρια σύνταξη). Ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο συνταξιούχος ανέρχεται από 3% έως 14%.

  Αυτή η κράτηση λοιπόν με δικαστική απόφαση θα καταργηθεί σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα. Η δικαστική απόφαση του Ελ.Συνεδρίου όμως ανοίγει το δρόμο για διεκδικήσεις.

  Θέλω να υπολογίσω το ποσό που μπορώ να λάβω

  Συνταξιούχοι Δημοσίου: Οι 4 κατηγορίες που μπορούν να λάβουν επιστροφή.

  • 1η κατηγορία
   Συνταξιούχοι που άσκησαν προσφυγές πριν από τον Φεβρουάριο του 2017. Οι εν λόγω συνταξιούχοι δικαιούνται το συνολικό ποσό αναδρομικών από την έναρξη της κράτησης μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης αγωγής.
   Παράδειγμα: Συνταξιούχος που έκανε προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο το 2016 δικαιούται αναδρομικά ΕΑΣ από το 2010, δηλαδή θα λάβει το συνολικό ποσό της 5ετίας.
  • 2η κατηγορία
   Συνταξιούχοι που κινήθηκαν νομικά μετά τη δημοσίευση της απόφασης 244/2017. Οι συνταξιούχοι που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία δικαιούνται αναδρομικά από τον Φεβρουάριο του 2017 και μετά και όχι για το διάστημα πριν από την λήψη της απόφασης.
   Παράδειγμα: Συνταξιούχος που προχώρησε σε αγωγή το 2019 δικαιούται αναδρομικά για τα έτη 2017, 2018 και 2019.
  • 3η κατηγορία
   Συνταξιούχοι που θα ασκήσουν άμεσα αγωγή για να ευνοηθούν από την απόφαση.
   Η νέα απόφαση δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου 2021. Όσοι κινηθούν νομικά θα δικαιούνται -με τα έως τώρα δεδομένα- αναδρομικά από τον Φεβρουάριο του 2017 και μετά με όριο την 5ετία.
   Σε περίπτωση που μπει κόφτης παραγραφής στη 2ετία, θα λάβουν επιστροφή μόνο για τα έτη 2017 και 2018 και μηδενική επιστροφή από το 2019 και μετά.
  • 4η κατηγορία
   Συνταξιούχοι που δεν πρόλαβαν ή δεν σκοπεύουν να καταθέσουν αγωγή.
   Εάν είχαν προχωρήσει σε αίτηση διακοπής της ΕΑΣ προς το Γενικό Λογιστήριο μετά το 2017, το πιθανότερο είναι πως θα πάρουν ένα μικρό ποσό αναδρομικών μόνο για 24 μήνες. Αν δεν είχαν κάνει καμία κίνηση χάνουν οριστικά τα αναδρομικά τους.

  Πόσος χρόνος θα χρειαστεί μετά την δικαστική απόφαση για να λάβω την επιστροφή;

  Σύμφωνα με το Νόμο 3068/2002 «Συμμόρφωση της Διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις ΚΛΠ» και το άρθρο 1 ορίζεται ότι: Η Διοίκηση έχει την υποχρέωση να εκτελεί άμεσα τις δικαστικές αποφάσεις που λαμβάνονται. Στο άρθρο 3 του νόμου μάλιστα αναφέρει ότι: Υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί προθεσμία στο Δημόσιο έως και 3 μήνες από δικαστική επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση αν έχετε στα χέρια σας δικαστική απόφαση με το όνομα σας η διαδικασία επιστροφής αναδρομικών θα διαρκέσει το πολύ 3 μήνες.  Διαθέτουμε 28 έτη εμπειρίας

  Το Στρατιωτικό Δικηγορικό Γραφείο διαθέτει πλήρως καταρτισμένη νομική ομάδα που εξειδικεύεται στο στρατιωτικό δίκαιο.

  Οι έγκριτοι νομικοί μας προασπίζονται τα δικαιώματα των στρατιωτικών φροντίζοντας για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των απαιτητικών υποθέσεων τους, αξιοποιώντας τις βέλτιστες νομικές πρακτικές. Σκοπός μας η δικαίωση σας.

  Τακτοποιήστε την υπόθεσή σας εύκολα και γρήγορα.

  Ποιοι είμαστε

  Το Στρατιωτικό Δικηγορικό Γραφείο ειδικεύεται εδώ και 25 χρόνια σε θέματα στρατιωτικού δικαίου.

  Η εμπειρία και η εξαιρετική τεχνογνωσία μας μας επιτρέπει να σας δώσουμε απάντηση σε οποιοδήποτε νομικό πρόβλημα αντιμετωπίζετε.

  Περισσότερα >

  Επικοινωνία