Το ΣΤΕ απαντά σε όλους τους συνταξιούχους: Αντισυνταγματικές οι περικοπές στην σύνταξη σας!

Ο κύβος ερρίφθη σε ό,τι αφορά το ζήτημα των μνημονιακών περικοπών εις βάρος των συνταξιούχων. Το ζήτημα έλυσε μια και καλή η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η απόφαση, που βγήκε μέσω «δίκης-πιλότου» αναγνώρισε το αυτονόητο: Οι περικοπές στην σύνταξη σας είναι αντισυνταγματικές.

Όλα άρχισαν χάρη στην συνταξιούχο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η οποία ζήτησε από το δικαστήριο να της επιστρέψει όλα τα χρήματα που κόπηκαν από την σύνταξή της.

Ούτε λίγο-ούτε πολύ, το δικαστήριο με αφορμή την υπόθεση της ξεκαθάρισε τα εξής: Όταν το ταμείον είναι… μείον και η κυβέρνηση αναγκάζεται να κόψει χρήματα ακόμα και από συντάξεις, πρέπει πρώτα:

Να εξετάσει αλλά και να αποδείξει ότι οι μειώσεις αυτές δεν θα επηρεάσουν την ποιότητα ζωής των συνταξιούχων τόσο πολύ, ώστε οι τελευταίοι να μην μπορούνε να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ότι το Σύνταγμά μας επιτρέπει τις μειώσεις μόνο όταν με το εισόδημα που απομένει μετά από αυτές, ο κάθε συνταξιούχος είναι σε θέση όχι απλώς να καλύπτει ζωτικές του ανάγκες (τροφή, ένδυση, υγεία, στέγη) αλλά επιπλέον να μπορεί να ψυχαγωγείται, να καταναλώνει και να ζει με άνεση.

Και πώς αποδεικνύεται «η αξιοπρεπής –παρά τις μειώσεις- διαβίωση;»

Από ειδικά εμπεριστατωμένη μελέτη, που εξετάζει τις επιπτώσεις των περικοπών στην ποιότητα ζωής αυτών που θα τις υποστούν. Η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να ξεχνά τις μειώσεις που ήδη βαραίνουν τις πλάτες των συνταξιούχων όταν προσπαθεί να δικαιολογήσει νέες μειώσεις μέσω της μελέτης.

Η μελέτη επίσης εξετάζει το κατά πόσο είναι σίγουρο ότι με τις περικοπές αυτές θα λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της χώρας και αν τυχόν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις εξίσου αποτελεσματικές

Άρα εάν από την μελέτη φανερώνεται ότι οι περικοπές θα χειροτερέψουν δραματικά την ζωή του μέσου συνταξιούχου, το σύνταγμα δεν τις επιτρέπει.

Στην απόπειρα της κυβέρνησης λοιπόν, να μην συντάξει καν μελέτη –αφού καμία μελέτη δεν θα μπορούσε να βγάλει νόμιμες αυτές τις περικοπές- έβαλε τρικλοποδιά το ΣτΕ, κρίνοντας τους νόμους που επιφέρουν μειώσεις των συντάξεων αντισυνταγματικούς!

Σύμφωνα με τη διαδικασία, το δικαστήριο αφού έκρινε λοιπόν αντισυνταγματικές όλες της περικοπές ελλείψει ειδικής μελέτης έστειλε την υπόθεση στο αρμόδιο δικαστήριο για να δικάσει την αίτηση της συνταξιούχου και να υπολογίσει πόσα χρήματα δικαιούται εκείνη!

3863/2012, 4038/2012, 3985/2011-3986/2011, 4024/2011, 4046/2012, 4093/2012, 4051/2012
Επικοινωνία