Η καινούρια χρονιά εγκυμονεί κινδύνους και μνημονιακές… παγίδες για τις συντάξεις εκατομμυρίων απόμαχων της εργασίας, με τους στρατιωτικούς να μην αποτελούν εξαίρεση!

Δείτε πώς διαμορφώνεται το τοπίο για παλιούς και νέους συνταξιούχους στρατιωτικούς αναφορικά με τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, το Εφάπαξ καθώς και τις υποσχέσεις περί ονομαστικών αυξήσεων.

 

1. Ήδη συνταξιούχοι: Περικοπή της προσωπικής διαφοράς σας κατά 18%

Λίγο έμεινε για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, επαναϋπολογισμού των παλιών συντάξεων. Αυτήν την στιγμή υπολογίζεται το μέρος της προσωπικής διαφοράς κάθε παλαιοσυνταξιούχου, που θα αφαιρεθεί από την σύνταξη του το επόμενο έτος.

Ο επαναϋπολογισμός αφορά όσους έγιναν συνταξιούχοι πριν τον Μάιο του 2016 και αποσκοπεί στην «εξίσωση» παλιών και νέων συνταξιούχων

 

Τι είναι η προσωπική διαφορά:

Προσωπική διαφορά είναι οι διαφορά της σύνταξης που παίρνει σήμερα ο κάθε «παλαιοσυνταξιούχος», με την σύνταξη που θα έπαιρνε αν τον «έπιανε» ο νομός Κατρούγκαλου και ήταν «νέος» συνταξιούχος Η διαφορά αυτή, μειώνεται, μειώνεται και δεν αποκλείεται να καταργηθεί εντελώς στο άμεσο μέλλον.

 

Προς το παρόν η διαδικασία επαναϋπολογισμού των συντάξεων έχει ολοκληρωθεί κατά 87%.

Δηλαδή κοντοζυγώνει η περικοπή της προσωπικής διαφοράς η οποία μπορεί  να φτάσει τα -300€ για κάθε «παλαιοσυνταξιούχο». Σιγά- σιγά τα εκκαθαριστικά της εφορίας των τελευταίων θα αρχίσουν να τους «ενημερώνουν» για το ποσό, που του χρόνου θα κρατηθεί από την σύνταξη που μόλις λάβανε. Δηλαδή αυτά τα χρήματα θα συνεχίσουν να δίνονται ως σύνταξη φέτος, μόνο και μόνο για να κοπούν του χρόνου, μαζί με τις επόμενες μειώσεις που θα γίνουν τότε.

 

2. Νέοι Συνταξιούχοι: Κατά 300€ τουλάχιστον μικρότερες οι κύριες συντάξεις σας.

Οι στρατιωτικοί που θα κάνουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά το 2018, θα υποστούν και τις μεγαλύτερες μειώσεις.

Ο λόγος; στα έτη υπηρεσίας τους δεν θα προσμετρηθούν (ως διπλά) τα χρόνια σε μάχιμες μονάδες, αλλά μόνο τα πραγματικά χρόνια υπηρεσίας, για τα οποία και έχουν πληρωθεί εισφορές.

 

3. Όσοι πήγαν για επικουρική θα βγούνε κουρεμένοι!

Γουλί θα μείνουν στο τέλος οι επικουρικές συντάξεις από το πολύ ψαλίδι. Ως τα τέλη του 2019 θα έχει γίνει η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων  (από την 01/01/2015) για επικουρική σύνταξη.

Με τον νέο συντελεστή των επικουρικών να βρίσκεται στο πάτωμα, μιλάμε για ψαλίδι της τάξης του 10% και για τους στρατιωτικούς

Μαζί με την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ, η οποία θα αγγίξει το 6% και θα κρατηθεί και από τις επικουρικές, μιλάμε όχι για απλό κούρεμα αλλά για κούρεμα…με την ψιλή.

 

4. Πάει και το Εφάπαξ…

Αργά και σταθερά οδεύει προς την κατάργηση και το εφάπαξ… 15% μειώσεις προβλέπονται για τους συνταξιούχους στρατιωτικούς μέχρι το 2020.

 

5. Πάγωμα των συντάξεων ως και το 2021

Κατά τα άλλα, καμία ονομαστική αύξηση δεν θα λάβουν οι συντάξεις την τριετία 2018-2021, όσο καλά και αν πάει η οικονομία, όσο και να υπάρξει πλεόνασμα.

 

Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

Επικοινωνία