Η έκρυθμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει τη συζήτηση για θέματα εθνικής ασφάλειας και προστασίας. 

Το μεταναστευτικό κύμα, εκ Τουρκίας ορμώμενο, έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές στις ήδη τεταμένες σχέσεις των “γειτόνων”. Τα σύνορα στον Έβρο και τα “ακριτικά” νησιά της Ελλάδας (Χίος, Σάμος, Λέσβος) δέχονται καθημερινά μεγάλες ροές μεταναστών και προσφύγων τις οποίες δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν.

Τι συμβαίνει λοιπόν σε περίπτωση επιστράτευσης και ποιοι καλούνται να υπηρετήσουν τη χώρα;

Σε περίπτωση “πορτοκαλί” συναγερμού, δηλαδή μερικής επιστράτευσης, ειδοποίηση λαμβάνουν όλες οι σειρές (ΕΣΣΟ) που έλαβαν απολυτήρια τα τελευταία δύο έτη, καθώς επίσης και τα μέλη συγκεκριμένων ειδικοτήτων και ειδικών δυνάμεων.

Τα Φύλλα Ατομικής Προσκλήσεως αναλαμβάνει να παραδώσει η ελληνική αστυνομία. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να εμφανιστούν στις περιοχές που παρουσιάζονται μέσα στο χρονικό διάστημα που αναγράφεται στο φύλλο πορείας τους.Το χρονικό περιθώριο παρουσίασης αυξάνεται ανάλογα με την απόσταση και οι μετακινήσεις γίνονται φυσικά δωρεάν μέσω παροχής ειδικών κουπονιών.

Στην Α΄ φάση επιστράτευσης καλούνται όσοι διαθέτουν πράσινα φύλλα πορείας, ενώ σε όσους δίδονται λευκά βρίσκονται στη Β’ φάση.

Οι έφεδροι…

Οι έφεδροι έχουν λάβει Ειδικό Φύλλο Πορείας όπου αναγράφονται ειδικοί κωδικοί (καθεστώς απορρήτου), για τους οποίους έχουν ενημερωθεί από την μονάδα τους. Εκείνοι που δεν θυμούνται που αντιστοιχούν οι κωδικοί τους μπορούν να μεταβούν στην στρατολογική υπηρεσία της περιοχής τους για να ενημερωθούν.

Τι πρέπει να έχετε στην κατοχή σας…

  • Το Φ.Α.Π. που λάβατε από την Επιστρατεύουσα Αρχή.
  • Το Ειδικό Φύλλο Πορείας.
  • Την αστυνομική ταυτότητα και τα επιστρατευτικά έγγραφα.
  • Την μεταλλική ταυτότητα.
  • Λοιπά σχετικά έγγραφα: Αντίγραφο Πτυχίου ΑΕΙ – ΤΕΙ – ΙΕΚ (αποκτηθείσας ειδικότητας που δεν είχε δηλωθεί κατά την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας), πιστοποιητικό επάρκειας γνώσης Ξένων Γλωσσών κ.α.

Μαζί τους πρέπει να έχουν όσοι διαθέτουν…

  • Το Ατομικό Βιβλιάριο Μεταβολών και Εκπαίδευσης.
  • Την Στρατιωτική άδεια οδηγήσεως αυτοκινήτου ή ειδικοποιημένου μηχανήματος.
  • Το δίπλωμα οδήγησης πολιτικού οχήματος – ειδικοποιημένου οχήματος/μηχανήματος 

Για προσωπική χρήση…

Φροντίστε να φέρετε μαζί σας τροφή για την μετακίνηση σας μέχρι την Μονάδα (ξηρά τροφή δύο ή τριών ημερών) κι ένα σακίδιο με τα απαραίτητα ατομικά είδη υγιεινής.

Επικοινωνία