1 Ιουλίου. Η ημέρα έναρξης λειτουργίας της εμβληματικής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Ιδρυτής της ο Ιωάννης Καποδίστριας με όραμα τη δημιουργία μιας σχολής που θα χτίζει την άμυνα της χώρας θωρακίζοντας την.

Η Σχολή “Λόχος Ευελπίδων” λειτούργησε αρχικά στο Ναύπλιο ως σχολή αξιωματικών. Η σχολή μέσα στα χρόνια της ανέδειξε σημαντικές προσωπικότητες που ηγήθηκαν και στελέχωσαν τον ελληνικό στρατό.

«Άρχεσθαι μαθών άρχειν επιστήσει»

Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της η σχολή στεγαζόταν στο βόρειο τμήμα του Πεδίου του Άρεως. Το έτος 1982 μεταφέρθηκε στη Βάρη όπου βρίσκεται έως σήμερα. Εκτός από τους κοιτώνες και τους απαραίτητους χώρους για την εκπαίδευση, το κτήριο της Ευελπίδων περιλαμβάνει κι ένα εξαιρετικό μουσείο αφιερωμένο στη σχολή.

Ο Στρατός Ξηράς προικίζεται με νέους που αποφοιτούν από τη Σχολή, εξελίσσονται και γίνονται το μέλλον της Εθνικής μας άμυνας. Απόλυτα καταρτισμένοι ακαδημαϊκά προσφέρουν τις γνώσεις και τα προσόντα τους για την προστασία της πατρίδας.

Το Κράτος και η Πολιτεία αναγνωρίζοντας το έργο και την προσφορά της σχολής έχει απονείμει στην Ευελπίδων:

1926 – Πολεμική Σημαία
1931 – Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α΄ Τάξεως
1943 – Πολεμικό Σταυρό Α΄ Τάξεως
1946 – Ταξιάρχη του Αριστείου Ανδρείας
1978 – Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρα

Η σχολή συνεχίζει μέχρι σήμερα την εύρυθμη λειτουργία της με βάσει τους κανόνες που έχουν τεθεί και την πειθαρχία που επιτάσσει μια στρατιωτική ανώτατη σχολή. Πολλοί νέοι προσπαθούν να επιτύχουν την εισαγωγή τους στην Ευελπίδων προκειμένου να εκπαιδευτούν, να καταρτιστούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Πατρίδα.

Επικοινωνία