Πραγματοποιήθηκε σήμερα η παρέμβαση του Γραφείου μας ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη δίκη που αφορά στην αποκατάσταση των αναδρομικών και την αποκατάσταση των μισθών των ενστόλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Το Γραφείο μας σε αυτή τη κορυφαία δίκη εκπροσώπησε χιλιάδες ενστόλους και παρενέβη για λογαριασμό τους στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Παρενέβη δε και για αρκετούς από τους πελάτες μας που έχουν ξεκινήσει αγωγή για το ίδιο θέμα σε προηγούμενα χρόνια και για τους οποίους υπενθυμίζουμε ότι επείγει η υπογραφή των πληρεξουσίων προκειμένου να συμπεριληφθεί το όνομά τους στην απόφαση που θα εκδώσει το ΣτΕ μετά και την ολοκλήρωση της δίκης σήμερα, δείτε περισσότερα Εδώ.

Το γραφείο μας παρενέβη δια της Τακτικής Καθηγήτριας του Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αξιότιμης Κας Γλυκερίας Σιούτη η οποία στην αρχική της τοποθέτηση τόνισε ότι «η αναδρομική περικοπή των αποδοχών των ενστόλων που επήλθε με το Ν. 4307/2014 δεν είναι Συνταγματικά ανεκτή και αντίκειται στην πάγια νομολογία του ΣτΕ». Με ιδιαίτερη δε επιστημονική τεκμηρίωση, τονίστηκε ιδιαιτέρως ότι «ακόμα και αν η Διοίκηση δικαιούταν να μην επαναφέρει τους μισθούς στο ακέραιο, αλλά σε μικρότερο ποσοστό (π.χ. στο 50% της διαφοράς), ακόμα και τότε αυτό δεν θα μπορούσε να το κάνει αναδρομικά, αλλά από τότε που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η κανονιστική υπουργική απόφαση που προέβλεπε το άρθρο 86 του Ν. 4307/2014».

Επίσης, ως προς την μείωση των αποδοχών εφεξής σε σύγκριση με τις αποδοχές του Ιουλίου του 2012, τόσο οι συνήγοροι των ενώσεων όσο και εμείς τονίσαμε, με το ιδιαίτερο μάλιστα επιστημονικό βάρος που φέρει η ιδιότητα της Τακτικού Καθηγητού του Διοικητικού Δικαίου κας Σιούτη, «ότι ο σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων και η πλήρης συμμόρφωση προς τα κρινόμενα αποτελεί θεμελιώδη λίθο της κρατικής λειτουργίας του Κράτους Δικαίου. Εφόσον λοιπόν, η προηγούμενη απόφαση είχε επιβάλλει στο νομοθέτη και στη κανονιστικώς δρώσα Διοίκηση να λάβει συγκεκριμένα κριτήρια υπόψη της και να αποδεικνύει ότι τα έλαβε, τότε η μη λήψη υπόψη αυτών των κριτηρίων από το νέο νόμο και την υπουργική απόφαση καθιστά αυτοδικαίως Αντισυνταγματική τη διάταξη αυτή, ως παραβιάζουσα σωρεία διατάξεων του Συντάγματος και της Ε.Σ.Δ.Α.».

Το Δημόσιο εκπροσωπήθηκε από το Γ.Ε.Ε.Θ.Α. και ως ήταν αναμενόμενο, προέβη σε αίτημα αναβολής υποστηρίζοντας ότι θα ρυθμιστεί νομοθετικά το εν λόγω θέμα. Αυτό το αίτημα δεν έγινε πιστευτό, με συνέπεια το ΣτΕ να απορρίψει το αίτημα αναβολής, μετά και από την τεκμηριωμένη παρέμβαση της εκπροσώπου του γραφείου μας που παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η δίκη. Στο κενό έπεσε επίσης και η προσπάθεια των εκπροσώπων του Δημοσίου να ζητήσουν την απόρριψη των ενδίκων μέσων με την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία που είχε αναπτύξει και το Υπουργείο Οικονομικών στην προηγούμενη δίκη, η οποία και αυτή με τη σειρά της δεν έγινε δεκτή. Μετά τη σημερινή έκβαση της δίκης είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να ολοκληρώσουν, όσοι τυχόν δεν το έχουν πράξει ακόμα, τη διαδικασία της υπογραφής πληρεξουσίων (Εδώ) προς το γραφείο μας προκειμένου να περιληφθούν ονομαστικά στην απόφαση που θα εκδώσει το ΣτΕ σύντομα, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής δίκης. Εάν δεν το κάνουν, το ΣτΕ δεν θα περιλάβει το όνομά τους στην απόφαση που θα εκδώσει.

Το γραφείο μας έχει καταβάλλει το ίδιο όλα τα δικαστικά έξοδα για τις αγωγές των αναδρομικών και τις λοιπές διαδικασίες αναλαμβάνοντας πλήρως το ρίσκο, κάτι που αποδείχθηκε ότι ήταν σωστό, μετά και από τη σημερινή εξέλιξη της δίκης.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε για τη διαδικασία υποβολής των πληρεξουσίων προς το γραφείο μας.

 

arrow-down

Επικοινωνία